Cum se scrie o recenzie?

Haideti sa vedem cum se face o recenzie de carte cat mai buna.
Vreau sa dezvolt mai mult articolul de aici despre cum se scrie o recenzie.

  Pentru a scrie o recenzie a unei carti, trebuie sa avem in vedere faptul ca persoanele care citesc recenzia, fiind ei incepatori in ale cartii sau mari critici, acestia pot fi determinati sa refuze cartea sau sa fie interesati.

  Vreau sa mentionez ca nu trebuie sa respectam neaparat toate cerintele pentru a scrie o recenzie de tip ''standard'' insa nici nu ne putem abate de la aceste lucruri prea mult.

O recenzie trebuie sa ne faca placere sa o scriem, pentru a ne face placere sa o citim, deci trebuie sa alegem o carte care ne place.
Ne pregatim pentru a citi cartea, aici puteti lua un exemplu despre ritual de lectura, sa aflati cum se citeste o carte cat mai confortabil.
E bine sa aveti la indemana un pix si o foaie pentru a lua notite, citate din carte si tot ce crezi ca este esential.

Prin recenzii de carti trebuie sa cunoastem cartea dar si autorul.
Deci cateva detalii tehnice despre carte si cateva detalii despre autor sunt bine venite.
Spre exemplu ce gen de carte este, cand a fost publicata, cum ti se pare autorul/autoarea cartii, ce carti a mai scris, poti spune si cum ti se pare coperta, etc.

Acum este partea interesanta unde vei avea nevoie de pix.
In prima faza trebuie sa scrii care sunt elementele specifice ale autorului si a cartii.
Trebuie sa punctezi continutul cartii, structura capitolelor, despre ideile autorului asupra cartii si titlul acesteia.

Important este ca sa fie citita in intregime cartea si prin recenzie sa demonstrezi acest lucru, cum am mai spus.
Trebuie sa te gandesti la ce s-ar astepta un cititor de la carte, la fel cum te-ai asteptat si tu sa gasesti in ea, de ce o recomanzi si pe ce criterii te bazezi.
Tu prezinti lucrurile din carte pe care ar fi vrut autorul sa le comunice, iar tu trebuie sa ne spui care este stilul lui, inteligenta lui dar pentru ca un review sa fie cat mai bun trebuie sa oferi si putin din tine ca scriitor de recenzii.

Vrem opinia ta, experienta ta acumulata din carte, deci aici se cere mai multa subiectivitate decat obiectivitate.
Foloseste metafore atunci cand prezinti ideea generala a cartii.

  Din cartea recenziata poti nota citatele care crezi ca sunt mai importante, care ne invata ceva, care ne spune un lucru interesant.
  Fa-ne cunostinta cu personajul principal al cartii si spune-ne cum se simte el, ce emotii ti-a transmis.
  Ne mai poti spune unde se desfasoara actiunea din carte, timpul si cateva descrieri ale peisajelor unde faci un mic rezumat ale celor mai importante intamplari din poveste.
  De retinut este faptul ca sfarsitul ar trebui sa il eviti, noi nu vrem sa stim cum se termina cartea pentru ca e posibil sa ne strice pofta de a citi.

  Spre incheiere trebuie sa vedem o evaluara a cartii din punctul tau de vedere in care ne poti spune care sunt aspectele care nu conving cititorul, ce experienta profesionala ar putea fi legata de subiectul carii, cum se prezinta cartea vis-a-vis de alte carti pe acelasi subiect, ce a omis catea si cat de bine si-a atins scopul.

  Trebuie sa iti imaginezi ca recenzia o va citi un prieten si tu ii povestesti cartea, folosind o exprimare calda si clara pe intelesul tuturor si incepe sa-i comunici primul lucru care ti-a venit in minte despre carte.
  Cartea nu trebuie povestita toata, nu trebuie sa oferi multe detalii despre personaje si actiune, doar ce ti s-a parut cel mai interesant.
  Prin recenzie vrem sa stim doar despre ce este vorba in carte asa in mare, sa ne starneasca interes si sa argumentezi de ce am citi noi cartea, ce vom invata din ea, ce impresii vom putea avea dupa ce vom termina de citit.

  Inainte de a face o mica recapitulare trebuie sa spun ca nu oricine poate face o recenzie relavanta si inainte de a incerca sa faci un review, cartea trebuie bine studiata.

  Recenzia cuprinde partea introductiva, rezumatul indicativ, analiza cartii, judecati de valoare, caracterizari de fond si forma, concluziile tale, nota pentru carte, ea poate fi publicata aici la recenzii carti
  Atentie! Daca recenziile sunt publicate online, este util sa adaugati si o fotografie cu coperta cartii si cu autorul acesteia. Daca ti-a fost de folos si vrei sa afli mai multe despre recenzii atunci te poti abona aici prin mail.
Ce parere ai, din punctul tau de vedere cum crezi ca trebuie scrisa o recenzie?

(P)

Recenzii, prezentări de carte, interviuri, social media, expunere pe mai multe site-uri și blog-uri nişate, introducerea cărţilor în librăria online Bibliocarti, articole reprezentative, advertoriale, redactare profesionistă, corectură, editare texte şi multe altele sunt disponibile pe Bibliocarti.com la preţuri competitive. Nu ezitaţi şi promovaţi-vă cărţile în mod profesionist şi eficient doar cu Bibliocarti.com.