Cum se scrie o poezie


Poezia pentru mulţi pare ceva simplu, uşor de făcut, câteva rime în versuri şi pare că e totul gata!
Ei bine, nu e chiar aşa, aş putea spune că ai nevoie de flacăra poetică pentru a scrie o poezie, dar cu puţină răbdare şi exerciţii, poţi să perseverezi.
Nimeni nu devine poet peste noapte, unii se nasc cu acest talent de a scrie, alţii nu, dar pot dobândi asta.

Un inedit volum de poezii intitulat "Cu tine capăt glas" poate fi luat ca punct de reper. Click pe link.

Ce este poezia?

Difiniţie exactă, nu o să dau aici, eu sunt de părere că fiecare autor îşi formează singur o definiţie, după cum îi place să creadă şi cum o înţelege.
Cum se scrie o poezie

Care e rolul unei poezii?

De a transmite o stare, o emoţie, un mesaj care poate fi în mod direct sau indirect, mesajul poate fi îmbrăcat în metafore, care îi dă un farmec fenomenal. Cititorii trebuie lăsaţi să primească mesajul după imaginaţia lor, după voinţa lor, să descifreze singuri ceea ce poetul dorea să spună în versurile respective.
Ele se folosec ca lectură, în unităţile de învăţământ, în reclame, mai exact peste tot! Poezia e peste tot!

Merită să scriem poezii?

 Depinde care este scopul tău, de ce vrei să scrii poezii, pentru cine şi ce doreşti să faci cu ele. Dacă vrei să scrii poezii şi să te gândeşti că te vei îmbogăţii din asta, atunci nu se merită. Dacă doreşti să scrii în primul rând pentru că îţi place şi simţi nevoia să scrii, atunci se merită! Poezia, te poate ajuta să te relaxezi, să te descarci, să visezi, poate avea un impact foarte mare şi plăcut asupra ta! Depinde din ce unghi o priveşti!

Cum se scrie o poezie?

Ca să poţi scrie o poezie trebuie să citeşti cel puţin una! Dar ca să scrii una bună, atunci cred că ar trebui să citeşti câteva volume bune! Scopul este să citeşti foarte multe cărţi poezii de la diferiţi autori pentru a încerca să înţelegi despre ce este vorba în ele, iar ca exerciţiu, citeşte o poezie la întâmplare şi încearcă să analizezi fiecare detaliu. Ce semnifică fiecare cuvânt, care este rolul lui acolo, cum sunt rimele sau de ce nu are rimă, etc.

Ce trebuie să ştii pentru a scrie o poezie?

  În primul rând ce este rima, în câte moduri poate fi ea, silabele din vers, strofa etc! Dacă nu ştii astea, atunci va trebui să le studiezi mai întâi astea, apoi să ajungi la poezie! Nu sunt ele obligatoriu într-o poezie, dar e nevoie să le ştii. 

Poezia nu are o regulă anume, cel puţin din punctul meu de vedere, dacă ar fi reguli care trebuie să le respectăm în poezie, atunci poezia nu ar mai avea o intensitate mare de farmec şi personalizarea-personalitatea autorului. Aşadar dacă cunoşti toate acestea, putem merge mai departe să vedem cum putem îmbunătăţi poezia.

  Atunci când începem să scriem o poezie trebuie să avem o temă anume, un mesaj, o idee, care de obicei trebuie să se găsească în prima strofă! Trebuie să avem şi mintea cât mai limpede.
  Prima strofă este foarte importantă într-o poezie, de ea depinde totul! În prima strofă alegem numărul de versuri, tipul de versuri şi de rimă, (ex. Îmbrăţişată, împerecheată, etc) numărul de silabe, muzicalitatea poeziei, ritmul, emoţiile şi stările care doreşti să le emane versurile!
  Iar în strofele următoare, nu faci decât să detaliezi, să descrii momentele, peisajele, acţiunea din poezie, depinde de tema aleasă şi să prezinţi nişte concluzii la ceea ce ai scris.

Ce nu trebuie să faci când scrii o poezie!

  Nu forţa rimele atunci când eşti în pană de inspiraţie! Mai bine lasă poezia pe altădată sau ca să nu ţi se întâmple asta, îţi propun un exerciţiu care te învaţă să ai rimele mereu la tine!
Alege un cuvânt la întâmplare şi scrie-l pe foaie.

 Apoi scrie cât mai multe cuvinte care rimează cu primul care l-ai ales, de preferat să fie ultimile trei litere identice, iar când simţi că nu mai găseşti şi altele, caută cuvinte care rimează cu ultimile două litere, apoi cu unu şi tot aşa! Când nu mai găseşti rimă, atunci foloseşte-te de un dicţionar. E foarte bun exerciţiu şi chiar îl recomand! Ex. Foaie. Oaie, Ploaie, Îndoaie, Înmoaie, s.a.
  Deci nu forţaţi poezia, lăsaţi să curgă totul fluent, melodic, iar metaforele atunci când le folosiţi nu exageraţi cu ele, ele trebuie să aibă un sens.

  Nu folosiţi cuvinte ca rimă care deşi sună rimat, de exemplu nene cu mere nu sunt plăcute, par forţate şi nici abuz de rimă, într-o strofă, adică toată strofa să aibă aceeaşi rimă sau chiar următoarele! Nu dă bine, devine plictisitor, obositor! Se pot face aceste lucruri dacă sunt pur intenţionate, dar pentru a fi bine, trebuie să ai ceva experienţă de poezie, acumulată!
  La fel şi repetarea aceluiaş cuvânt într-o strofă sau chiar în mai multe, nu este chiar recomandată, decât dacă asta este intenţia, cuvântul având un rol important în poezie.

  Să presupunem că poezia este gata, urmează să o citim cu voce tare şi să fim atenţi la toate cele enumerate mai sus, atunci putem depista mici greşeli pe care le vom corecta! Ce este important, este să înţelegem versurile poeziei, la ce se referă, care îi este tema, ideea, stările şi să le comparăm cu cele care le-am avut în cap înainte să le scriem. Ele trebuie să corespundă, pentru a ne asigura că poezia transmite exact ce ne-am propus.

Cum obţinem experienţă în poezie?
  Citim multe poezii, le analizăm, scriem vreo trei poezii pe aceeaşi temă, ne jucăm cu versurile, cu rimele, cu ritmul, rescriem poezii care le-am scris acum o vreme, facem jocuri de cuvinte, încercăm mereu ceva nou.

Unde îmi public poeziile?
  Dacă ai reuşit prin exerciţii să scrii poezii, ne poţi arăta şi nouă, dacă nu ştii unde să le publici, atunci poţi tot biblioteca online te ajută! Publică poeziile aici la noi! 
Ţi-a plăcut? Dă-i un Share sau Like! 

(P)

Recenzii, prezentări de carte, interviuri, social media, expunere pe mai multe site-uri și blog-uri nişate, introducerea cărţilor în librăria online Bibliocarti, articole reprezentative, advertoriale, redactare profesionistă, corectură, editare texte şi multe altele sunt disponibile pe Bibliocarti.com la preţuri competitive. Nu ezitaţi şi promovaţi-vă cărţile în mod profesionist şi eficient doar cu Bibliocarti.com.