Literatura de azi şi influenţele ei

În contextul societăţii actuale, trebuie să recunoaştem că literatura contemporană este mult diferită de cea clasică – lucru absolut normal în condiţiile în care evoluţia şi-a pus amprenta nu doar pe traiul şi comportamentul indivizilor, ci şi pe aspectele culturale. Observăm astfel o adaptare a literaturii la modul de viaţă modern, la interesele actuale, la gândirea contemporană. Bineînţeles că nici literatura română nu a „scăpat” neatinsă de modernism – aspectele societăţii române în diferite momente sunt surprinse în pagini întregi de beletristică, iar influenţele epocii sunt vizibile. Multiple curente literare au un cuvânt de spus, iar talentul scriitorilor le-a combinat de-a lungul vremii creând opere literare inedite. Astăzi avem o literatură puternic influenţată de Occident şi, de la poezie până la proză, întâlnim o varietate de genuri literare, o mulţime de teme abordate în mod original, numeroase topicuri şi mixuri de stiluri. Dacă Titu Maiorescu respingea în „Teoria formelor fără fond” orice influenţă venită din Occident, pe măsură ce societatea avansează, iar modelul occidental este adoptat în traiul zilnic, scrierile dobândesc accente tot mai pronunţate, iar criticii devin mai permisivi. Se creează o literatură română nouă conform cu mentalităţile vremii şi cu activităţile zilnice ale indivizilor. Sincronizarea literaturii române cu cea europeană, apoi cu cea americană s-a realizat relativ repede, ca un fel de răbufnire împotriva tradiţionalismului şi a influenţelor orientale care sufocaseră cumva creaţiile literare. Observăm însă că majoritatea autorilor păstrează acel fond autohton la care doar adaugă diversele influenţe occidentale, acest fapt conducând la opere literare ce au acel element de originalitate şi sunt cu adevărat valoroase.


În zilele noastre avem suficienţi autori talentaţi care duc literatura română inclusiv peste hotare, care ştiu să folosească aceste influenţe fără să abuzeze însă de ele şi fără să îşi transforme creaţiile în „forme fără fond”. Aceste talente merită un loc de cinste în rândul numelor ce promovează cultura română pe plan european şi internaţional, reprezentând o „carte de vizită” a literaturii române.


Site-ul Doze Culturale îşi propune să promoveze literatura ca parte integrantă a culturii, să încurajeze talentul în scriere, să aducă la cunoştinţa cititorilor noutăţi din această sferă culturală, evidenţiind scrierile cu adevărat calitative şi autorii cu un real talent. Dorindu-se a fi o fereastră către cultură, site-ul include literatura în „dozele culturale” oferite şi o abordează atât din punct de vedere clasic cât şi din perspectivă modernă. Marii clasici sunt bineînţeles trecuţi în revistă, iar meritele le sunt recunoscute, fără însă ca autorii contemporani să fie omişi, ci din contră, promovaţi ca deschizători de drumuri, ca doza de prospeţime a literaturii moderne, ca talente veritabile ce inovează sfera literară.


Inaugurat de curând, Doze Culturale îşi propune ca principal obiectiv promovarea culturii şi implicit a literaturii într-o manieră accesibilă dar şi suficient de ispititoare pentru a fi „consumată” de câţi mai mulţi utilizatori. Este abordată în special literatura română, dar şi literatura străină primeşte atenţie deoarece influenţele acesteia sunt evidente la majoritatea scriitorilor. Considerând cultura drept un factor esenţial în dezvoltarea societăţii, Doze Culturale abordează varii domenii, oferind informaţii utile menite să lărgească orizontul cultural.

(P)

Recenzii, prezentări de carte, interviuri, social media, expunere pe mai multe site-uri și blog-uri nişate, introducerea cărţilor în librăria online Bibliocarti, articole reprezentative, advertoriale, redactare profesionistă, corectură, editare texte şi multe altele sunt disponibile pe Bibliocarti.com la preţuri competitive. Nu ezitaţi şi promovaţi-vă cărţile în mod profesionist şi eficient doar cu Bibliocarti.com.