Olăritul, meșteșug milenar

Una din cele mai vechi ocupații ale omului o reprezintă prelucrarea lutului, existând numeroase dovezi istorice ale acestei activități datând încă  din epoca neo-eneolitică, cu aproximativ 5000 de ani înainte de Christos, reprezentantă de culturile Boian, Hamangia, Gumelnița, Vădastra, Cucuteni si Cernavodă. O bună bucată de vreme, lutul a constituit principala materie primă pentru confecționarea vaselor (oale cu o toartă sau cu două, oale ceaun, tigăi, străchini, tigăi cu trei picioare, ulcioare etc.) folosite în gospodăriile țărănești, dar și a unor obiecte decorative, diferențiindu-se în timp prin caracteristici legate de forme, colorit, desen, sau tipul de smalț utilizat. Acest fascinant meșteșug a rezistat până astăzi, mai cu seamă datorită unor sărbători religioase, din care putem aminti Moșii de Vară, când, potrivit unei tradiții seculare, cei vii dau de pomană, pentru pomenirea celor morți, vase de ceramică. Uneltele folosite de meșterii olari sunt : roata olarului, pe care se pune bucata de lut ce se modelează, vasul pentru apă, pielea de căprioară (folosită la finisaj), ața (destinată desprinderii obiectului de pe roată), fichiașele (niște bucăți din metal, cu care se dă formă vaselor), cornul pentru ornat și cuptorul pentru ars. Unul din secretele olăritului, este modul de obținere al glazurii sau smalțului, cum i se mai spune. Glazura le conferă vaselor un aspect plăcut, punând în valoare coloritul, dat în general de componente naturale, iar în plus impermeabilizează suprafețele obiectelor. Cele mai vestite centre de ceramică de la noi sunt:
Marginea, din județul Suceava - Se caracterizează atât prin culoarea neagră pe care o dobândesc obiectele după ardere, rezultat al folosirii unei tehnologii preistorice, cât și prin ornamentația originală, născută din rezultat al utilizarea unor tehnici specifice sau prin perpetuarea unor forme tradiționale
Corund, din județul Harghita – Vasele aparținând ceramicii din această zonă se diferențiază mai ales prin decor și culoare, prezentând desene florale și zoomorfe stilizate caracteristic secuiești. Ceramica de Corund este prezentă în diferite forme cromatice: albă, maro, albastru cobalt sau multicoloră.
Horezu, din județul Vâlcea -  Un simbol dominant în pictura vaselor de Horezu este cocoșul alături de care, însă, întâlnim și alte figuri precum stele, șerpi, copaci, oameni, flori, pești, spirala dublă, linia dreaptă, linia ondulată, frunza, brâul, soarele, spicul, pomul vieții și coada de păun. Există și două culori specifice zonei: roșul și galbenul de Horezu. Potrivit UNESCO, care a decis includerea ceramicii de Horezu pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial, „tehnicile, arta şi cunoştinţele asociate ceramicii de Horezu sunt markeri simbolici pentru identitatea comunităţii din Horezu şi Olari; înscrierea meşteşugului ceramicii de Horezu în lista reprezentativă a UNESCO ar putea contribui la cooperarea cu alţi meşteşugari din alte zone în scopul promovării respectului pentru diversitate culturală şi creativitate umană; măsurile propuse pentru creşterea promovării, cercetării şi transmiterii meşteşugului demonstrează angajamentul diferitelor asociaţii de meşteşugari şi autorităţi locale pentru păstrarea acestei competenţe; olarii din Horezu şi autorităţile locale participante la procesul de nominalizare şi-au dat acordul pentru o informare gratuită, prioritară şi completă în vederea înscrierii acestui element în patrimoniul UNESCO; meşteşugul ceramicii de Horezu este inclus în moştenirea culturală intangibilă a României, aflată sub autoritatea Comisiei Naţionale pentru Patrimoniul Cultural Imaterial, iar cei ce îl promovează şi îl practică au oferit informaţii pe toată durata pregătirilor".

În centrele amintite (dar și în altele, meșteșugul fiind prezent în toate zonele țării)  activează meșteri olari, de obicei membri ale acelorași familii, care confecționează vase și obiecte decorative, adaptate specificului local, pe care le vând în târgurile de profil organizate cu prilejul diverselor sărbători, existând tot mai mulți doritori de astfel de obiecte, în general cumpărate în scopuri estetice, pentru decorul localurilor cu profil sau chiar a locuințelor, dar și utilitar, îndeosebi la țară. Toate magazinele importante de artizanat, unele și cu activitate online, și suveniruri românești au la vânzare obiecte tradiționale ceramice din lut.
Bibliocarti - Hrănește-te cu lectură!

(P)

Recenzii, prezentări de carte, interviuri, social media, expunere pe mai multe site-uri și blog-uri nişate, introducerea cărţilor în librăria online Bibliocarti, articole reprezentative, advertoriale, redactare profesionistă, corectură, editare texte şi multe altele sunt disponibile pe Bibliocarti.com la preţuri competitive. Nu ezitaţi şi promovaţi-vă cărţile în mod profesionist şi eficient doar cu Bibliocarti.com.